Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

Θα έχεις ακούσει πολλά για την Καλαμάτα, ακόμα και αν δεν έχεις πάει ποτέ. Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, στη Δυτική Πελοπόννησο, είναι εδώ και αιώνες μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ελιάς στον κόσμο. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζεις, είναι ότι τα τελευταία χρόνια ανήκει στους ραγδαία ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς με 

επιλογές που ανταποκρίνονται σε κάθε γούστο. Εδώ θα βρεις αρχαία και βυζαντινά απομεινάρια, σπίτια με νεοκλασσικά και αναγεννησιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, μικρά δρομάκια, πετρόχτιστες εκκλησίες, μια παραλιακή οδό που έχει φόντο τον Ταϋγετο και πολλές, όμορφες κοντινές παραλίες.

Το Κάστρο

Επάνω από την αγορά της παλιάς πόλης δεσπόζει το κάστρο της Καλαμάτας, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα. Ξεκίνησαν να το χτίζουν οι Βυζαντινοί, το ολοκλήρωσαν όμως οι Φράγκοι. Σαν κατασκευή δεν είναι δαιδαλώδες όπως άλλα μεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου, είναι όμως μια πολύ ατμοσφαιρική τοποθεσία για να ξεκινήσεις την περιήγησή σου στην πόλη. Στο κάστρο θα βρεις επιγραφές από την περίοδο της ενετικής κατοχής (1685-1715), ενώ ανασκαφές έχουν φέρει στο φως μια μικρή εκκλησία χτισμένη (τον 6ο αιώνα π.Χ.) επάνω στο σημείο που βρισκόταν παλιότερα η αρχαία πόλη Φαραί.

Τα Μουσεία

Πολύ κοντά στο κάστρο υπάρχουν δύο μουσεία που αξίζουν την προσοχή σου. Το ένα είναι το Λαογραφικό Μουσείο της Καλαμάτας, το οποίο στεγάζεται στο διώροφο Αρχοντικό Κυριάκου και διαθέτει εκθέματα από την επανάσταση του 1821, και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης (αγροτικά εργαλεία, εξοπλισμό τυπογραφείου/βιβλιοδεσίας και υφαντά). Το άλλο είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας, με εκθέματα από την Προϊστορική μέχρι τη Βυζαντινή εποχή. Αν βρεθείς εδώ, ψάξε να δεις το χρυσό σφραγιδόλιθο από τον 16ο αιώνα π.Χ., ο οποίος ανακαλύφθηκε σε τύμβο της περιοχής, μαζί με νομίσματα, αγγεία και άλλα χειροποίητα αντικείμενα.

Η Παραλία

Συνεχίζοντας νότια θα φτάσεις στη λεωφόρο Ναυαρίνου, τη διάσημη παραλία της Καλαμάτας. Εδώ χτυπά η καρδιά της πόλης κυρίως καλοκαιρινούς μήνες, είναι όμως θαυμάσια για περπάτημα και το χειμώνα. Υπάρχει κάτι αθεράπευτα ρομαντικό σε αυτή την πλατιά λεωφόρο με τους φοίνικες. Ξεκίνα τη βόλτα σου από την μαρίνα, χαζεύοντας τα σκάφη, μετά συνέχισε κατά μήκος του Μεσσηνιακού Κόλπου με θέα τον Ταΰγετο.

Θέατρο

Είναι το πρώτο μνημείο που συναντάς μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο. Χτισμένο τον 3-2 π.Χ. αιώνα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα δείγματα κατασκευής αρχαίου θεάτρου. Η χωρητικότητά του άγγιζε τους 10.000 θεατές ενώ χρησιμοποιούνταν τόσο για πολιτικές συγκεντρώσεις όσο και για ψυχαγωγία. Σήμερα, χρησιμοποιείται για διάφορα πολιτιστικά δρώμενα και φεστιβάλ.

Ασκληπιείο

Η έκταση αυτή με τις τέσσερις εσωτερικές στοές, οι οποίες κατέληγαν σε μια αυλή, περιγράφεται από τον Παυσανία περισσότερο ως έκθεση χάλκινων αγαλμάτων και άλλων καλλιτεχνημάτων παρά ως ένα συνηθισμένο θεραπευτήριο του Ασκληπιού, όπως εκείνα που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλες πόλεις.

Οι οχυρώσεις

Τα επιβλητικά τείχη της Αρχαίας Μεσσήνης έφταναν κάποτε σε μήκος τα 9χμ. και διακόπτονταν μονάχα από το όρος Ιθώμη, το οποίο σχημάτιζε ένα φυσικό «τείχος» γύρω από την πόλη. Μια από τις δύο εισόδους-μνημεία της Μεσσήνης, η Αρκαδική Πύλη, διατηρείται μέχρι σήμερα, μαζί με έξι εντυπωσιακούς πύργους.